22 soorten husky's

Husky's zijn mooie, energieke en liefdevolle metgezellen. Veel kiezen voor een husky vanwege hun zachte vacht, mooie oogkleuren, vriendelijke en grappig karakter.
Wanneer we het woord "Husky" gebruiken, verwijzen we meestal naar de Siberische Husky. 
Er zijn echter veel verschillende soorten husky’s te verkennen.
Soorten van Husky's

Siberische husky
Alaskan Malamute
Amerikaanse Klee Klai
Chinook
Eskimohond (Standaard)
Eskimohond (Mini)
Witte Husky
Samojeed
Agouti Husky
Alaskan Husky
Sachalin Husky
Labrador Husky
Akita Inu
Amerikaanse Akita
Keeshond
Noorse Elandhond
Shepsky
MacKenzie River Husky
Canadese Eskimohond 
Utonagan 
Pommeren Husky
knuffel hond 
Wat is het zeldzaamste Husky-ras?
Wat is het beste Husky-ras?

Hoeveel soorten Husky's zijn er?

Het enige ras dat officieel erkend Husky wordt genoemd, is de Siberische Husky.
Veel andere soorten noordelijke rassen worden echter in de volksmond "Husky" genoemd. 
Er zijn 22 verschillende soorten Husky-achtige honden. Laten we ze allemaal in detail ontdekken!

Siberische husky

Dit is de "originele Husky". Siberische Husky’s zijn gefokt voor sledehonden. 
Ze hebben een fenomenaal uithoudingsvermogen en zijn echte atleten. Hoewel Husky’s vooral bekend staan om hun prestaties voor de slee, werkten ze tijdens de Tweede Wereldoorlog ook voor de Arctische zoek- en reddingseenheid van verschillende legers.
Siberische Huskies zijn middelgrote honden die opgroeien tot ongeveer (man) 20- 27 kilo wegen en 54-60 cm hoog  (vrouw)  16 - 23 kilo wegen en 50-56 cm hoog. 

Ze vereisen veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie om niet destructief te worden.
Veel eigenaren zijn verrast door hoeveel hun husky's verharen. 
Als je een Husky aanschaft, ben je bereid om regelmatig hem goed te onderhouden en dagelijks veel fysieke activiteiten te doen.
Husky's zijn erg vriendelijke, extraverte en vocale honden. Zolang ze goed worden behandeld, zijn ze volgzaam en zullen ze waarschijnlijk niet bijten. Ze zijn niet de beste hond voor beginnende hondenbezitters vanwege hun uitgebreide behoefte aan stimulatie en activiteit.

Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is de grote neef van de Siberische Husky. Hoewel ze erg op elkaar lijken, zijn deze honden een stuk groter. Mannetjes kunnen oplopen tot circa 44 kilo in grootte circa 66 cm hoog.

Alaskan Malamutes zijn een van de oudste sledehondenrassen. Ze stammen rechtstreeks af van wolven en werden al 2000-3000 jaar geleden gemaakt. Hun naam "Malamute" is afgeleid van de stam die dit ras oorspronkelijk heeft gemaakt: de Mahlemut.
Malamutes werden gebruikt voor elke taak die zich voordeed: jagen op wild, het slepen van voorraden, het bewaken van eigendommen en het verstrekken van warmte aan hun eigenaren. 
Het waren (en zijn) erg "wolfachtige" honden. Er wordt gezegd dat de Mahlemuts vrouwtjes in het seizoen zouden vastbinden aan bomen in het bos, zodat wilde wolven met hen zouden paren, waardoor het wolvenpercentage in hun bloed toenam.

De Malamute als een geregistreerd ras. Tegenwoordig worden ze zelden meer in hun oorspronkelijke functies gebruikt. Ze herscholen een sterk onafhankelijk karakter uit hun wolvenerfgoed. Deze eigenschap wordt doorgegeven wanneer deze hond ook wordt gekruist met andere rassen, zoals bij het creëren van de King Shepherd.
Dit type Husky is geen goede keuze voor beginnende hondenbezitters. Je hebt veel ruimte en ervaring nodig om een Malamute goed op te voeden en te verzorgen. 

Amerikaanse Klee Klai

De Alaskan Malamute is een gigantische Husky, de Klee Klai is een klein type Husky!
Net als bij veel andere Husky-soorten, ligt de oorsprong van dit ras in Alaska. Klee Klais was ooit groter dan ze nu zijn en hielp hun eigenaren op veel gebieden. Sleeën trekken, het terrein bewaken en wild volgen waren slechts enkele van hun taken.
In de jaren 70 begon een fokprogramma in de VS om selectief kleinere en lichtere Husky-achtige honden te paren. Het doel was om een gezelschapshond te creëren die eruitziet als een Husky, maar klein is en meer beheersbare bewegingsbehoeften heeft.
De Amerikaanse Klee Klai is inderdaad een kleine hond - hij weegt slechts 7-10 kilo en is 15-17 centimeter lang. Deze honden zijn geweldige honden voor eigenaren die een Husky-achtige hond willen bezitten, maar niet zeker weten of ze de bewegingsbehoeften van een Siberische Husky kunnen bijhouden.
Hoewel klein, zijn deze honden atletisch en slim. Ze blinken uit in hondensporten zoals behendigheid of neuswerk.

Chinook

De Chinook lijkt misschien niet op andere soorten Huskies, maar hij is ook een sledehond! De meeste andere honden op onze lijst delen de karakteristieke stekeloren, gekrulde staart, pluche vacht en gezichtsmarkeringen. De Chinook doet je misschien meer aan een Labrador denken dan aan een Husky!
Het zijn grote honden, met een lengte van 22-26 centimeter en een gewicht van 24-40 kilo. Hoewel dit ras in 2013 door de AKC werd erkend, is het uiterst zeldzaam.
Chinooks werden eind jaren 1900 gefokt door honden van het Mastiff-type te kruisen met Huskies. Hun plaats van herkomst? New Hampshire! Zij zijn inmiddels een officiële rashond.
Chinooks zijn erg vriendelijke honden. Ze kunnen meestal goed overweg met andere honden en mensen. Het zijn onafhankelijke denkers en hebben een bekwame en ervaren trainer nodig.
Chinooks zullen - net als alle soorten husky's - uitgebreide oefening nodig hebben om niet destructief te zijn of gedragsproblemen te ontwikkelen.

Eskimohond (Amerikaanse)

Een andere kleine hond op onze lijst, de Amerikaanse Eskimo, is het meest populaire type Husky-gezelschapshond.
Niet te verwarren met de Klee Klai, Amerikaanse Eskimo's zijn altijd puur wit en hebben geen zwarte aftekeningen. Ze zijn ook een beetje groter - de honden van standaardformaat wegen 8-16 kilo en zijn 15-20 centimeter lang.

Amerikaanse Eskimo's zijn ontstaan in Duitsland en werden populair als slimme en vriendelijke gezelschapshonden over de hele wereld. Ze zijn zeer intelligent en hechten zich nauw aan hun persoon. 
Voor hondenbezitters die op zoek zijn naar een nog kleinere Husky-achtige hond, is er ook de miniatuur- en speelgoedversie van de Amerikaanse Eskimo:

Eskimohond (Mini Amerikaanse)

Zoals bij veel hondenrassen (zoals ook Poedels, Goldendoodles of Schnauzers), komt de Amerikaanse Eskimo in verschillende grootteklassen.

Nadat de originele Amerikaanse Eskimo was ontwikkeld, bleven sommige fokkers kleinere en kleinere honden koppelen. Het resultaat was de Miniature en de Toy American Eskimo Dog. Deze piepkleine Huskies kunnen zo klein zijn als 30-38 cm. 

Het zijn erg vriendelijke honden die minder beweging nodig hebben dan de meeste andere soorten Husky's. Dit maakt ze vooral populair als honden voor appartementsbewoners en grote steden.

Mini en Toy American Eskimo's zijn erg intelligent en leren graag trucjes. Ze trainen elke dag graag met je mee. Vanwege hun kleine formaat verliezen ze veel minder dan husky's op ware grootte.

Witte Husky

De witte Siberische Husky is de zeldzaamste kleur van Husky. Terwijl de meeste lichtgekleurde Husky's enkele bruine of zwarte aftekeningen hebben, heeft een echte witte Husky geen andere kleur dan wit.
Ze hebben bijna altijd blauwe ogen. Deze honden zijn geen albino's. Afgezien van hun hoogst ongebruikelijke kleur, zijn hun eigenschappen zoals elke andere Husky.
Sommige eigenaren kopen witte Huskies vanwege hun zeldzaamheid. Doe dit niet! Een witte Husky is niet "alleen maar een mooie hond" - hij is een werkhond die elke dag oefening, training en verrijking nodig heeft.

Lichtgekleurde honden hebben de neiging om iets meer te verharen dan donkergekleurde honden, dus bereid je met een witte Husky voor op veel poetsen en stofzuigen.
Deze honden kunnen behoorlijk lastig te vinden zijn en kunnen aanzienlijk meer kosten dan husky's met normale markeringen.

Samojeed

De Samojeed lijkt misschien op een witte Husky, maar hij is een totaal ander ras. Deze middelgrote honden zijn ongeveer 21 centimeter lang en wegen 15-25 pond.

Ze komen oorspronkelijk uit Azië en Siberië. De voorouders van de hedendaagse Samojeed werden ooit gebruikt om op rendieren te jagen. Later dienden ze als herdershond voor gedomesticeerde kuddes rendieren en als sledehonden.

Zoals alle soorten Husky's, zijn Samojeden erg vriendelijke en vrolijke honden. Door hun extreem dikke vacht doen ze het niet goed in warme klimaten en kunnen ze in de zomer niet buiten worden gelaten.

Samojeden hebben meestal zwarte neuzen en bruine ogen - een manier om ze te onderscheiden van witte Siberische Husky's. Hoewel blauwe ogen af en toe kunnen voorkomen, zijn ze niet toegestaan in de showring.

Agouti Husky

De Agouti Husky is in wezen het tegenovergestelde van de White Husky - uitzonderlijk donker van kleur. Deze honden hebben een wolfachtig uiterlijk. Deze kleuring is zeldzaam in showlijnen en wordt meestal gevonden in race-sledehondenlijnen. 

Alaskan Husky

De Alaskan Husky is de broer van de Siberische Husky. Hoewel dit "onofficiële" ras momenteel niet wordt erkend door de AKC, is het een mix van verschillende werkhonden.
Siberische Huskies worden gekruist met rassen met een hoog uithoudingsvermogen en hoge snelheid om superieure sledehonden te produceren. Rassen die worden gebruikt om de Alaskan Husky’s te maken zijn bijvoorbeeld:

Windhonden
Duitse Korthaar Pointers
Alaskan Malamute
Hun uiterlijk kan drastisch variëren op basis van de exacte mix van elke hond. Kortharige of langharige, in verschillende kleuren, dit type Husky heeft geen specifieke ras.
 
Alaskan Husky’s zijn geen goede huisdieren. Het zijn fantastische metgezellen als je op zoek bent naar een hond om mee te gaan hardlopen of backpacken.

In gezinnen die niet deelnemen aan actieve hobby's, worden deze honden echter zeer destructief en problematisch. Het zijn echte atleten en vereisen het trainingsregime van een atleet!

Sachalin Husky

De Sakhalin Husky (ook wel Karafuto Ken genoemd) is een bijna uitgestorven ras van sledehonden uit Japan. Het waren in de eerste plaats speciaal gefokte honden en worden momenteel niet erkend door een grote kennelclub.

De Sakhalin Husky werd beroemd toen in 1958 een expeditie van Japanse onderzoekers uit Antarctica moest worden geëvacueerd. Ze hadden een team van 15 sledehonden bij zich. In de overtuiging dat de honden snel daarna zouden worden gered, lieten ze ze aan hun lot over, vastgeketend met wat voedsel en water. Nadat er echter een grote storm was binnengekomen, kwam er nooit iemand om voor de honden te zorgen.

Men dacht dat ze overleden waren, maar een jaar later kwamen er nieuwe onderzoeken en bleek dat twee van de Sakhalin Huskies op wonderbaarlijke wijze hadden overleefd. 

Er zijn nog maar een paar fokkers van dit ras in Japan en het exacte aantal honden van dit soort Husky is onbekend.

Het is onwaarschijnlijk dat u ooit een Sakhalin Husky zult tegenkomen!

Labrador Husky

De naam van dit type Husky is misleidend. Velen geloven dat de Labrador Husky een kruising is tussen een Siberische Husky en een Labrador Retriever. In feite is de Labrador Husky een soort Husky die afkomstig is uit een gebied in Canada dat Labrador wordt genoemd.

Dit ras werd in de jaren 1300 gevormd. Verschillende andere rassen werden door de eeuwen heen aan de genenpool toegevoegd, waaronder de Siberische Husky en de Duitse herder. Labrador Husky’s zijn grote honden die tot 45 kilo kunnen groeien.

Ze zijn over het algemeen vriendelijk, maar hebben veel bewegingsbehoeften. Labrador Husky’s hebben een sterke prooidrift, waardoor ze ongeschikt zijn voor gezinnen met katten of zeer kleine honden.

Akita Inu

De Japanse Akita is een afstammeling van honden die ooit voor verschillende functies werden gebruikt sinds zijn oorsprong in de jaren 1600. Van het jagen op beren tot het bewaken van huizen tot zelfs het deelnemen aan hondengevechten, dit soort Husky was door de eeuwen heen een populaire hond.

Tegenwoordig komt de Japanse Akita minder vaak voor. Het zijn erg lange honden, met een lengte van 24-28 centimeter en een gewicht van 34-55 kilo. Tenzij je een groot bezit hebt en ervaring hebt in het werken met onafhankelijke noordelijke rassen, is dit niet het juiste ras voor jou.

Amerikaanse Akita

De Amerikaanse Akita komt tegenwoordig vaker voor in Noord-Amerika. Deze honden zijn iets kleiner dan hun Japanse tegenhangers, met een hoogte van 58-60 cm hoog en een gewicht van 22-40 kilo.

De American Kennel Club erkent momenteel dat de Amerikaanse en Japanse Akita twee soorten van hetzelfde ras zijn. Veel fokkers dringen er echter op aan om ze in twee verschillende rassen te scheiden.

Amerikaanse Akita's kunnen behoorlijk dominante honden zijn die de neiging hebben om met andere honden in gevecht te gaan.

Ze zijn moeilijk te trainen, vooral voor beginnende hondenbezitters. Amerikaanse Akita zijn populaire waakhonden die uw eigendom zeker veilig zullen houden.

Keeshond

De Keeshond is verwant aan de Samojeed - beide zijn van het Spitz-type. Het ras is vooral populair in het land van herkomst, Nederland.

In tegenstelling tot veel andere originele noordelijke rassen, is de Keeshond zeer goed trainbaar. Deze honden houden ervan hun baasjes te plezieren en blinken uit in verschillende sporten, zoals gehoorzaamheid of behendigheid.

Keeshonden (dit is het juiste meervoud in het Nederlands) zijn middelgrote honden: met een lengte van circa 43 cm en een gewicht van ongeveer 16 kilo, behoren ze tot de kleinere soorten Husky.

Een Keeshond raakt erg gehecht aan zijn eigenaar en doet het niet goed als hij voor langere tijd alleen wordt gelaten. Als u veel van huis bent, is dit niet de juiste hond voor u.

Noorse Elandhond

Dit ras is – natuurlijk – ontstaan in Noorwegen, waar het werd gebruikt om te helpen bij het jagen op elanden. Bovendien zouden deze sterke en dappere honden eigendommen bewaken, hun eigenaren verdedigen en vee hoeden.

Tegenwoordig zijn Noorse Elkounds populaire familie- en gezelschapshonden. Hun vermogen om op groot wild te jagen betekent niet dat ze onvriendelijke honden zijn - integendeel. Ze kunnen heel goed overweg met andere honden en hun baasjes en hebben minder beweging nodig dan andere noordelijke rassen zoals de Husky.

(Hoewel elke hond dagelijks beweging en verrijking nodig heeft!)

Eklhounds zijn zeer onafhankelijke denkers en kunnen eigenaren uitdagen die nog niet eerder met een origineel ras hebben gewerkt. Met hun luide blaf zijn het uitstekende waakhonden.

Shepsky

Een kruising tussen de Siberische Husky en de Duitse herder, de Shepsky is een herderskruising die, hoewel niet erkend door de American Kennel Club (AKC), wordt goedgekeurd door de American Canine Hybrid Club. 

De Shepsky is ongeveer 55 cm hoog bij de schouder en is ongeveer even groot als de Siberische Husky, maar kan groter lijken als ze de stevigere bouw van de Duitse herder hebben geërfd. 

Deze honden, ook bekend als de Gerberian Shepsky, variëren meer dan de meeste kruisingen, vooral als het gaat om temperament. Sommigen tonen misschien de intelligentie en loyaliteit van de Duitse herder, terwijl anderen meer op hun Husky-ouder lijken, met zijn aanhankelijke maar onafhankelijke gedrag.

Welke persoonlijkheidskenmerken je Shepsky ook heeft, één ding valt niet te ontkennen - er zal veel verlies en veel haar in je huis zijn. Deze honden " schijnen er trots op te zijn een laag vacht achter te laten op alles wat ze aanraken, en zijn dus niet ideaal voor mensen met allergieën of een afkeer van huishoudelijk werk.

Hoewel ze loyaal en intelligent zijn, zijn Shepsky's atletische dieren die veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Zonder dat kunnen ze destructief worden en aanzienlijke schade aanrichten aan meubels, schoenen en vrijwel alles waar ze hun tanden in kunnen zetten. 

Hoewel het niet ideaal is voor een eerste eigenaar, kan een Shepsky gemakkelijk in het gezinsleven passen, vooral een grote met de mankracht om met hun energieke shenanigans om te gaan.

MacKenzie River Husky

De verwarrende oorsprong van de MacKenzie River Husky heeft tegenstrijdige meningen opgeleverd over of het een type of een ras is. Hoewel de MacKenzie momenteel niet wordt erkend door de AKC, onderscheidt hij zich van de Siberische Husky in zowel bouw als vacht. 

Er wordt aangenomen dat de MacKenzie River Husky een soort vrachthusky is die ongeveer 100 jaar geleden onder de poolcirkel ontstond. Vrachthusky's werkten in kleine groepen en sleepten zware ladingen over verraderlijk terrein en door diepe sneeuw, terwijl ze afhankelijk waren van magere voedselbronnen. 

Net als de originele, zij het uitgestorven, vrachthusky, is de echte MacKenzie River Husky groter dan zijn Siberische neef, staat circa 68 op de schouder en weegt hij wel 40 kg. Ze lijken in veel opzichten op de wolf - hun gang en build zijn vergelijkbaar, net als hun benadering van sociale binding.

Een van de meest invloedrijke hedendaagse fokkers van de MacKenzie River Husky, Donna Dowling, gelooft dat het ras mogelijk verwant is aan de langharige merqujog-hond gefokt door de Central Inuit. De MacKenzie heeft ook een lange, kenmerkende vacht die zacht aanvoelt en vaak manen rond de nek en schouders van de hond heeft, evenals veren langs hun benen. 

Hoewel betrouwbaar en werklustig, maakt de onafhankelijke en soms dominante geest van de MacKenzie River Husky hem ongeschikt voor beginnende eigenaren.

Canadese Eskimohond 

De Canadese Eskimohond, ook bekend als Qimmiq of Exquimaux Husky, is een middelgroot, werkend hondenras dat afstamt van de honden die zo'n 1.000 tot 4.000 jaar geleden door het Thule-volk werden gebruikt. 

De Canadese Eskimohond werd gebruikt om op ijsberen te jagen en sleeën te trekken met een gewicht tot 176 pond. De introductie van sneeuwscooters had een dramatische impact op het ras en in combinatie met een overheidsproject waarbij tienduizenden honden werden geslacht om gezondheids- en veiligheidsredenen , begin jaren zeventig was het bijna uitgestorven.

Een revitaliseringsproject heeft het ras van uitsterven gered en de Canadian Kennel Club (CKC) heeft nu ongeveer 300 Canadese Eskimohonden in haar boeken.

Met het karakteristieke uiterlijk van de Spitz heeft de Exquimaux Husky een krachtige bouw en imposante uitstraling. De mannetjes zijn tussen de 22” en 28” lang bij de schouders en wegen tot 88 lb, terwijl de vrouwtjes veel kleiner zijn en slechts 66 lb en 24” hoog worden. 

Hoewel de CKC het ras erkent, merkt het ook op dat " dit een primitief werkras is dat niet als een huisdier kan worden beschouwd ." Desalniettemin is de Qimmiq vriendelijk en aanhankelijk, waardoor het een geweldig gezelschapsdier is voor ervaren eigenaren. Deze honden zijn niet geschikt voor het leven in een appartement en hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen of destructief worden.

Utonagan 

Zoals de meeste Husky's lijkt de Utonagan veel op een wolf, met zijn lange, dichte vacht, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat hij met dat doel in gedachten is ontworpen. Zelfs de naam is afgeleid van het Chinook-indianenwoord voor 'geest van de wolf'. 

Een mix van Alaskan Malamute, Duitse herder en Siberische Husky, de Utonagan is een jong ras dat ontstond in de jaren tachtig. Er wordt aangenomen dat de maker van het ras Edwina Harrison de Utonagan fokte in de hoop een hond te produceren die op een wolf zou lijken, maar die zowel gemakkelijk te trainen zou zijn als goed voor gezinnen.

De Utonagan heeft, in veel opzichten, en, in tegenstelling tot de meeste Husky’s, een uitgebalanceerd, zachtaardig karakter waardoor hij zich goed kan aanpassen aan het gezinsleven en kan gedijen in de thuisomgeving. Het zijn niettemin actieve honden die veel beweging nodig hebben en die onafhankelijke trek vertonen die zo typerend is voor Husky’s.  

Hoewel hij nooit is gefokt om sleeën te trekken of te jagen, blinkt de Utonagan uit in fysiek en mentaal veeleisende taken en heeft hij dezelfde grenzeloze energie als zijn voorgangers. De Utonagan, die tot  op de schouder staat en maar liefst 14 kilo weegt, torent hoog boven de Alaskan Malamute uit, maar is ontspannen en aanhankelijk met zijn eigenaren.

Pommeren Husky

Aan de andere kant van de schaal van de forse Utonagan is een van de kleinste soorten Husky - de Pommeren. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze 45 cm pluisbol een kruising tussen de Siberische Husky en de Pommeren (of een nog kleinere  theekop Pommeren ). 

Deze kleine Husky, ook bekend als de Pomsky, vertoont veel van de persoonlijkheidskenmerken van zijn grotere neven en is een speelse, intelligente hond met een onafhankelijke inslag die tot koppigheid kan leiden. Vroege socialisatie kan deze neiging in bedwang houden en ook helpen hun hoge prooidrift en bijbehorende natuurlijke agressie te temmen. 

Ondanks dat ze een sterke wil hebben, zijn Pommerse Huskies over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk, wat ze uitstekende huisdieren kan maken in huizen waar ze veel aandacht en beweging krijgen.

Met hun lange, dichte jassen zijn Pommerse Huskies het hele jaar door verharers die veel moeten worden geborsteld. Het zijn echter vermakelijke honden die je snel zullen winnen met hun grappige capriolen. 

De Pomerania Husky is een van de nieuwste soorten Husky, die in 2009 opkwam. Het eerste nest Pomskies werd pas in 2012 geboren, maar in 2017 werden ze beschouwd als de meest populaire designerhond ter wereld . Enkele van de meest gewilde honden in dit ras zijn merle-gekleurd.

knuffel hond 

De knuffel is iets groter dan de Pommerse Husky en is een mix tussen een Siberische Husky en een Mopshond. Het resultaat is een aanhankelijk en intelligent klein hondenras dat tussen de 40 cm en 50 cm lang is en ongeveer 20 kilo weegt. 

Net als de Pomsky past een knuffel zich goed aan zowel het gezinsleven als het leven in een appartement aan, hoewel hij ook dagelijks moet bewegen. Hoewel hij de koppige trek van de Siberische Husky deelt, is de knuffel intelligent en snel te leren.

Knuffels hebben de neiging om qua uiterlijk sterk te variëren, waarbij sommige de korte snuit en het afgeplatte gezicht van de mopshond hebben en andere de blauwe ogen en rechtopstaande oren van de husky. Ongeacht hun uiterlijk zijn knuffels over het algemeen vriendelijke, niet-agressieve honden die graag willen behagen en aandacht vragen.   

Sommige meer Mops-achtige knuffels zijn best tevreden om hun dagen door te brengen met dutten op de bank en misschien moet je je knuffel zelfs verleiden tot een spel met speciale traktaties of speelgoed. Anderen vertonen echter meer Husky-achtige neigingen, zijn dus zeer actief en vereisen veel lichaamsbeweging.

Hoewel de Hug misschien gemakkelijker te hanteren is dan andere Husky-typen, heeft hij nog steeds vroege puppytraining nodig om ongewenst en destructief gedrag op afstand te houden.

Wat is het zeldzaamste Husky-ras?

Het zeldzaamste ras van Husky is de Sakhalin Husky. Er zijn nog maar weinig honden van dit ras over. Hoewel experts niet precies weten hoeveel er precies zijn, zijn er momenteel naar schatting minder dan 50 Sakhalin Huskies op de planeet.

Vanwege het kleine fokbestand en hun beperkte gebruik als sledehonden tegenwoordig, wordt niet verwacht dat het ras het komende decennium aanzienlijk zal groeien.

Wat is het beste Husky-ras?

Welk ras Husky het beste voor u is, hangt af van uw levensstijl, trainingservaring en het vermogen om uw Husky te trainen.

Overweeg de volgende vragen voordat u een Husky-ras kiest:

Heb je eerder een Noordelijk ras gehad en ermee gewerkt?
Ben je klaar om te gaan met intense verharing, vooral tijdens de seizoenswisseling?
Waar ga je je hond voor gebruiken (sledehondenrennen, behendigheid, gehoorzaamheid, hardlopen – of als gezelschapshond)?
Heeft u een groot, omheind perceel?
Heeft u uw hond nodig om sociaal te zijn met mensen en andere dieren?
Heb je katten of hele kleine honden?
Als u op zoek bent naar een sterke waakhond, is een Akita een goede keuze.

Als u voor het eerst een hondenbezitter bent, moet u een gemakkelijk te trainen type Husky kiezen, zoals een Amerikaanse Eskimo of Keeshond.

Bent u van plan deel te nemen aan sledehondenraces of uw hond mee te nemen op zeer lange runs? Dan is een Alaskan Husky of Siberian Husky de juiste Husky voor jou.

Zoals bij het kiezen van elk hondenras, moet u overwegen of u zich kunt engageren om gedurende zijn hele leven voor uw hond te zorgen en aan zijn behoeften te voldoen!